Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jor-El

2010.06.24

Terrence Stamp adja Clark vér szerinti apjának, Jor-El test nélküli szellemének a hangját a sorozat tizenhat epizódjában a második és hetedik évad között. Jor-El először a Clarkot a Földre hozó űrhajóból szólt fiához, hogy tudassa vele, ideje elhagynia Smallville-t és beteljesítenie a sorsát.  Az Emlék (Relic) című epizódban kiderül, hogy Jor-El egyfajta „felnőtté válási ceremónia” részeként érkezett korábban a városba. Clark következtetése szerint Jor-El azért a Kent családot választotta, hogy legyenek a nevelőszülei, mivel kedvező tapasztalatai voltak Jonathan apjával. A harmadik évad utolsó epizódjában Jor-El csellel eltávolítja Clarkot Smallville városát, majd három hónappal később „Kal-El”-ként visszaküldi őt azzal a feladatta, hogy találja meg a tudás három kövét, és így betöltse végzetét. Clark azonban visszanyeri emlékeit és megszakítja az apja által kitűzött küldetést.

Clark végül mégis arra kényszerül, hogy felkutassa a három követ, melynek következményeképpen az ötödik évad elején létrejön a Magány Erődje. Az Erődben Jor-El tudatja Clarkkal, hogy el kell kezdenie kiképzését, hogy végül beteljesíthesse sorsát, de Clark megszakítja a tréninget és visszamegy Smallville-be. Jor-El ezután megfosztja fiát minden emberfeletti képességétől. Mikor Clarkot halandó testében megölik az Elrejtve (Hidden) című epizódban, Jor-El feltámasztja őt és visszaadja minden erejét.  Ennek árára az Elszámolás (Reckoning) című epizódban derül fény, mikor kiderül, hogy Clark az életét Jonathanéért cserébe kapta vissza.  Clark folyamatos ellenszegülése miatt Jor-El fiát egy jégtömbbe zárja a hetedik évad Kék (Blue) című epizódjában. Miután a Perszóna (Persona) című epizódban Jor-El megtudja, hogy Clark egy klónja visszatért Smallville-be, szabadon engedi a fiát, hogy az leszámolhasson a teremtménnyel.

Terence Stamp neve szándékosan nem szerepelt a sorozat nyitó képeiben, annak érdekében hogy titokban tartsák hogy ő fogja adni Jor-El hangját. Stamp játszotta Zod tábornokot a Christopher Reeve főszereplésével készült Superman-sorozat első és második részében. Gough és Millar szerettek volna válaszokkal szolgálni a Superman-mitológia egyes kérdéseire, így a harmadik évad kezdetén Jonathan szívproblémáit a Jor-Ellel kötött alku következményévé tették, melybe Jonathan azért ment bele, hogy megkapja azt az erőt, hogy visszakaphassa fiát. Ez az erő azonban túlságosan nagy terhet jelent Jonathan szívének.  A filmes részleg visszautasította a Smallville alkotóinak kérését, hogy Jor-El fizikailag is megjelenjen, így a sorozat különleges hatásokért felelős csapat kénytelen volt kidolgozni egy módszert arra, hogy a nézők számára megjelenítsék a testetlen tudatot, mely a harmadik évad Menekült (Exile) című epizódjában megszólította Jonathant. Úgy döntöttek, hogy egy energiamezőt fognak létrehozni akörül a személy körül, aki éppen Jor-Ellel beszél, mely megtestesíti Jor-El hangját és hullámzik miközben beszél. Hogy pénzt takarítsanak meg, a stáb először egy fekete háttér előtt vette fel John Schneidert, majd az Entity FX munkatársai digitálisan megalkották körülötte az energiamezőt. A hatás elérése érdekében szélgépeket és egy spot-lámpát is felhasználtak a mező élethűbbé tételéhez.  A harmadik évad Emlékek (Memoria) című epizódjának forgatása idején, melynek egyik jelenetében Jor-El és Lara a csecsemő Kal-Elt az űrhajójába helyezték a Kripton felrobbanása előtt, a Warner Bros. egy új Superman-filmen dolgozott, mely a szereplő eredettörténetének új feldolgozása lett volna, és így azok továbbra sem engedélyezték Jor-El bemutatását a Smallville alkotói számára.[136] Millar Jeph Loeb képregényeiben keresett ihletet a jelenet megvalósításához. Loeb egyik történetében, Jor-Elnek és Larának csupán a kezei láthatóak miután Kal-Elt az űrhajójába helyezték.