Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dr. Virgil Swann

2010.06.07

Christopher Reeve játssza dr. Virgil Swannt, egy tudóst, aki képes volt lefordítani a kriptoni nyelvet. Clark és Swann először a második évad Rosetta című epizódjában találkoznak, melyben Swann elmagyarázza, hogy ő és tudós csapata elfogtak egy adást mely a világűrből érkezett és hogy sikerült megfejteniük azt a vele érkezett matematikai kód segítségével. Clark a tudostól tudja meg, hogy valódi szüleitől a Kal-El nevet kapta, és hogy a Kripton nevű bolygóról származik, mely távozás után megsemmisült. Lionel a sorozat harmadik évadában, miután felfedezi a Kawatche barlangok falán talált szimbólumokat és Clark Kent gyakori jelenléte is egyre gyanúsabbá válik számára Az örökség (Legacy) című epizódban Swannhoz fordul. Swann, bár tagadja, hogy képes elolvasni a barlangrajzokat, beleegyezik, hogy segít Lionelnek, miután helyesen rátapint, hogy Lionel haldoklik. Arra, hogy Swann hogyan támogatja Lionelt, nem derül fény. A negyedik évad Szent (Sacred) című epizódjában kiderül, hogy Swann elhunyt. A doktor halála előtt azonban még elküldött egy nyolcszögű tárgyat Clarknak, mely a fiú űrhajójának része volt, és melnek még a harmadik évad Az örökség című epizódjában veszett nyoma.

Gough és Millar a kezdetektől fogva szerették volna ha Christopher Reeve feltűnik a sorozatban. Mikor a sorozat alkotói megtudták, hogy Reeve is kedveli a sorozatot, Gough és Millar elhatározták, megpróbálják megszervezni a színész szereplését a második évadban. Dr. Virgil Swannt már megalkották a sorozat számára, a szereplőt, akitől Clark tudomást szerez származásától, és úgy döntöttek hogy Reeve tökéletes lenne erre a szerepre. Gough és Millar nyilatkozata szerint "természetesnek" tűnt számukra, hogy Reeve legyen az a személy, akitől Clark többet tudhat meg múltjáról és ezen keresztül jövőjébe tekinthet. Gough megfogalmazása szerint a Clark és Swann közti jelenet "a staféta átadásának" pillanata volt a sorozatban. "Dr Swann szolgáltatta az első választ Clark kérdéseire, melyek egész életében kínozták. ˝Honnan jöttem? Mi történhetett a szüleimmel? Tényleg egyedül vagyok?˝-nyilatkozta  Gough és Millar jelentősségéről a sorozatban. Az alkotók csapata New Yorkba utazott, hohy ott forgassák le Reeve jeleneteit, aki korábbi balesete miatt tolószékhez volt kötve és az utazás további segítséget vett volna igénybe a színész számára. Bár magának az epizódnak James Marshall volt a rendezője, Reeve New York-i jeleneteiért Greg Beeman volt a felelős. Gough, Welling és Mat Beck szintén Beemannel utaztak New Yorkba, ahol John Wells, aki már korábban a Homokóra (Hourglass) című epizódhoz is a Smallville csapatának rendelkezésére bocsátotta Az elnök emberei című sorozatban használt Fehér Ház-i iroda díszleteit, átengedte a Harmadik műszak gyártási irodáit Reeve jeleneteink felvételére.

"Úgy gondoltam jó szórakozás lenne; kellemes változatosság a politika és az orvosi kutatás mellett. A politikusokkal való hadakozás és az orvosi kutatások szorgalmazása bonyolult munka, időrabló és fárasztó, ez pedig egy nagyon jóleső váltás.              - Christopher Reeve tapasztalatai a forgatásról

Az alkotók kezdetben aggódtak Reeve állapota miatt, hogy mennyire fogja jól viselni a forgatást. Reeve és Welling közös jelenete hat oldal hosszú volt, mely a gyakorlatban tizenkét óra munkát jelentett. Beeman megpróbálta úgy beállítani a jelenetet, hogy az minél egyszerűbb legyen, de Reeve hamar átszervezte azokat. Beeman eredetileg eredeti ötletében Welling besétált volna a képbe, Reeve mögé állt volna és ott egyetlen kisebb mozdulatot tett volna. Reeve-nek az volt a véleménye, hogy a jelenetben nem volt elég dinamika a két szereplő között és ha Welling alig tett volna mozdulatot, a dinamika teljesen elveszett volna. "Ha Tom körülöttem sétálna, az palástolná, hogy én nem tudok mozogni." - mondta Reeve. Beeman félelme, hogy túlterheli Reev-et hamar alaptalannak bizonyult, mivel a színész maga  jelentette ki, hogy nem számít meddig tart leforgatni a jelenetet, ha az utána remekül fog kinézni. Reeve a negyedik vad forgatásának megkezdésekor éppen a Kis nagy hős című animációs film rendezőjekkéngt dolgozott, így a színész nem térhetett vissza dr. Swann szerepében a Smallville-ben, ahogyan azt eredetileg tervezték.