Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Brainiac

2010.06.29

James Marsters játssza Brainiac-ot, kriptoni mesterséges intelligenciát a sorozat ötödik évadának nyolc, és hetedik évadának négy epizódjában. Brainiac az ötödik évad Érkezés (Arrival) és Töredék (Splinter) című epizódjában a Central Kansas A&M professzorának, Milton Fine-nak, a személyazonosságát magára öltve Clark egy kriptoni fajtársának adja ki magát, aki segíteni akar a fiatalembernek. Valódi célja a Magány (Solitude) című epizódban válik nyilvánvalóvá, mikor a Magány Erődjét arra akarja felhasználni, hogy kiszabadítsa Zod tábornokot a Fantom Zónából. Clarknak azonban sikerül megakadályoznia Zod szökését és látszólag elpusztítja Fine-t. Brainiac a Hipnotikus (Hypnotic) című epizódban tér vissza és Lex segítségével egy szupervakcinát fejleszt ki, mely képes meggyógyítani a bolygó legveszélyesebb betegségeit is. Az ötödik évad utolsó epizódjában Fine elszabadít egy számítógépes vírust, mely megbénítja a Föld számítógépes hálózatát. Egy csel segítségével Zod szellemét Lex testébe ülteti, mikor ráveszi Clarkot, hogy szúrja le őt egy kriptoni tőrrel, mellyel valójában Zod fizikai testét pusztítja el.

A hetedik évad Harag (Wrath) című epizódjában kiderül, hogy Brainiac egy részének sikerült életben maradnia amit a LuthorCorp tudósai folyékony állapotban tartanak fogva. A tárolóegység azonban megsérül, a mesterséges intelligencia pedig beköltözik a labor egyik munkatársának testébe. Brainiac ezután akiből csak tudja, minden élőlénynek a testéből kivontja a természetes fémeket, és végül ezekből újjáalkotja Milton Fine-testét a Perszóna (Persona) című epizódban. Brainiac tudomást szerez rőla, hogy alkotója, Dax-Ur a Földön van, akit felkutat és meggyilkol. Áttölti magába Dax-Ur kriptoni tudását és annak segítségével teljesen kijavítja magát. Az Apokalipszis (Apocalypse) című epizódban Brainiac megpróbál visszajutni Kripton múltjába, éppen a bolygó megsemmisülése előtt pillanatokra, ahol meg akarja ölni a csecsemő Kal-Elt. Kísérlete azonban kudarcba fullad és Kara, Clark unokatestvére látszólag elpusztítja Brainiac-ot. A hetedik évad utolsó epizódjában Chloe rájön, hogy Brainiac azóta Kara testének álcáját használta, mióta a lány látszólag visszatért a Földre Clarkkal a Kriptonról. A mesterséges intelligencia rátámad Chloéra, a lány emiatt kómába esik. Clarknak sikerül elpusztítania Brainiac-ot, mielőtt annak sikerül megtalálni az elrejtett szerkezetet a Földön, mely képes uralma alá vonni Clarkot.

Gough és Millar a kezdetektől fogva James Marsters szerették volna látni Milton Fine/Brainiac szerepében. Mikor az alkotópáros elkészítette az ötödik évad központi történetének vázlatát, már tudták, hogy egy új gonosztevőt akarnak bemutatni aki harcba szállhat Clarkkal. A fekete űrhajó megérkezése után a negyedik évad utolsó epizódjában, Gough és Millar elérkezettnek látták a pillanatot Brainiac megjelenéséhez. Úgy érezték, hogy Marsters az egyetlen színész, akit el tudnak képzelni az általuk megálmodott „fenyegető, intelligens és szexis” Brainiac megszemélyesítőjeként. Abban az esetben, ha Marsters visszautasította volna az ajánlatot, Gough és Millar készek lettek volna ismét átértékelni Brainiac bemutatásának ötletét a sorozatban. Marsters-t megragadta a lehetőség, hogy egy olyan szereplőt alakíthat, akit pusztán az ösztönök vezérlik, akinek viselkedését egy cápáéhoz hasonlította. „Fine pusztán ennek ennek a törekvésnek az eredménye volt. Ez benne a legizgalmasabb; mintha egy cápát figyelne az ember. Soha nem jut eszedbe, hogy mit érez egy cápa; maga a tisztaság."

Steven DeKnight író, aki már korábban is dolgozott együtt Marsters-szel mikor a színész Spike-ot játszotta a Buffy, a vámpírok réme című fantasy sorozatban, teljesen más megközelítést alkalmazott a Marsters által alakított új szereplő megformálásakor. DeKnight megítélése szerint Spike „lobbanékonyabb”, mellyel szemben Fine egy jóval nyíltabb és „céltudatosabb klasszikus gonosztevő”. Marsters örült a gonosztevő szerepkör egy másfajta megközelítéséhez, mivel így lehetőség volt megmutatni, hogy nem csak „Spike-féle” szereplőket tud eljátszani.[149] Marsters „gyilkoló robotként” írta le Brainiac-ot, akinek tetteit nem kíséri semmiféle kétség vagy lelkiismeret furdalás, egy „észbeli” lény, akinek csak a maga számára kitűzött cél vezérel. A színészt a Smallville alkotóinak „üdítő” megközelítése vonzotta a sorozathoz, valamint nagyra becsülte Clark útjának bemutatásának ötletét, melynek eredményeképpen a fiatalemberből Superman vált.[150]

Bár Marsters-t megragadta a gondolat, hogy eljátszhatta a szereplőt, de voltak félelmei is vele kapcsolatban. Mivel a képregények oldalairól már ismerte Brainiac-ot, nem szerette volna, ha a sorozat alkotói zöldre festették volna őt és a szereplő hagyományos lila és rózsaszín jelmezébe bújtatják. A színész némi kutatást is végzett Brainiac-kal kapcsolatban, mivel a szereplő eredettörténetét csupán néhány panel foglalta össze a képregényekben. Marsters véleménye szerint Brainiac motivációja az emberiség megsemmisítésére abból ered, hogy meglátása szerint az emberek pusztítja a saját bolygóját, neki pedig az a feladata, hogy eltörölje ezt a káros fajt. Marsters a sorozat hatodik évadában is visszatért volna Brainiac szerepében, de mivel egyéb kötelezettségei ezt nem tették lehetővé, az alkotók le akarták zárni a történetet és így megölték a szereplőt. Később Gough és Millar ismét megkeresték Marsters-t, hogy csatlakozzon a Smallville-hez a sorozat hetedik évadában. Marsters, mivel ideje is engedte, lefogadta a felkérést és az évad négy epizódjában ismét visszatért Brainiac szerepében.