Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


III. Sam Jones játssza Clark egy másik barátját. Pete gyűlöli a Luthorokat, akik tönkretették a családja kukoricagép vállalkozását. Pete az első, akivel Clark önként megosztja a titkát. A harmadik évad Az igazság (Truth) című epizódjában kiderül, hogy Pete szerelmes Chloéba. Pete ezt az érzést a már egyébként is bonyolult Clark-Lana-Chloe szerelmi háromszög miatt fojtotta el magában. A Sebesség (Velocity) című epizódban, mivel Pete egyre jobban elidegenedve érzi magát Clarktól, rossz társaságba keveredik és egy illegális utcai autóversenyeket szervező csoporttal kezd barátkozni. Pete élete veszélybe került, mikor megtagadja, hogy egy megbundázott futamban részt vegyen és Clarknak kell barátja segítségre sietnie. Az epizód eseményei végül éket ütötteka két fiatalember barátsága közé. Pete Ross-t a harmadik évad végén kiírták a sorozatból azzal az ürüggyel, hogy Pete-nek nehezére esik rejtegetni Clark titkát. Pete a Smallville hetedik évadában, a Hős (Hero) című epizódban vendégszereplőként visszatér a sorozatba. Az epizódban Pete emberfeletti képességre tesz szert egy kriptonittal dúsított rágógumi hatására, mely révén képessége válik testét megnyújtani. Lex tudomást szerez Pete képességeiről és zsarolni kezdi a fiút, hogy annak képességeit saját hasznára fordítsa. Clark közbelépésének köszönhetően Pete megmenekül. Mielőtt Pete ismét elhagyja Smallville városát, ő és Clark felújítják barátságukat.

III. Sam Jones volt az utolsó, akit a Smallville első évadának állandó szereplői közül kiválasztottak, csupán négy nappal az első epizód forgatását megelőzően. Pete Ross az eredeti képregényekben fehér bőrű volt, de ennek ellenére a sorozat alkotóinak mégis az afroamerikai Jones-ra esett a választása. Jones nyilatkozata szerint azt is megértette volna, ha az alkotók egyszerűen létrehoztak volna számára egy fekete bőrű szereplőt, de így, hogy annak ellenére őt választották, hogy az általa alakított Pete Ross a képregények világában mindig is fehér bőrű volt, még nagyobb megtisztelést jelentett számára, hogy része lehetett a sorozatnak. Az első évad során Jonas úgy vélte, hogy túlságosan kevés szereplési lehetőséget kap, de végül elfogadta, hogy a történet valójában Clark-ról szól, és hogy az összes többi szereplő csak azért van hogy támogassák őt és segítsék a fejlődését.

Az írók azért döntöttek úgy, hogy a szereplő ismerje meg Clark titkát a második évadban, mivel Jones-on kívül a sorozat rajongói is úgy vélték, hogy Pete Ross-nak többet kellene szerepelni a sorozatban. Remények szerint ennek révén Pete-nek több jelenetben tudtak volna helyet biztosítani a Kent család életében is jelentősebb helyet foglalhatott volna el. A harmadik évadban azonban a szereplővel kapcsolatos legfontosabb történetszál a Pete-ben kialakuló magány érzése volt, miután Clark egyre több időt töltött Chloéval, Lanával és Lexszel, valamint barátja titkának megőrzése is egyre nyomasztóbban kezdett hatni rá. Millar véleménye szerint a szereplőt elfecsérelték a sorozatban és végül abban a reményben döntöttek a kiírása mellett, hogy a későbbi epizódokban még visszahozhatják. Jones távozását illetően megoszlottak a vélemények a sorozat alkotói és stábja között. Martha Kent alakítója, Annette O'Toole úgy vélte, hogy Clarknak szüksége van egy fiú barátra, és hogy Kentéknek be kellett volna fogadniuk Pete-et, mikor annak szülei elhagyták Smallville-t. Bár Gough nem vitatja a döntést, hogy Pete Ross-nak el kellett hagynia a sorozatot, azonban véleménye szerint a szereplő távozása erőltetetten gyors volt és hiányzott belőle az a jelentősség, amivel meg kellett volna tölteni.

Pete Ross a sorozat magyar változatának első és második évadában Előd Álmos, a harmadik és a hetedik évad Hős című epizódjában Hamvas Dániel hangján szólal meg.