Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


          Zöld Íjász (Green Arrow)

Justin Hartley játssza a milliárdos Oliver Queen-t, aki Star City-ből költözött Metropolis városába. A hatodik évad Tüsszentés (Sneeze) című epizódjában Oliver elrabolja Lexet, akiről olyan felvételek kerülnek a birtokába, melyen Lex, akkoriban Zod tábornok befolyása alatt, betör a Pentagon épületébe és a támadás közben a lőfegyverek nem voltak képesek megsebesíteni őt. Miután Oliver rájön, hogy Lex már nincs birtokában emberfeletti képességeinek egyik segítője értesíti, hogy egy másik személy, Clark Kent hasonló adottságokkal rendelkezik. A Nyíl (Arrow) című epizódban Oliver Metropolis-ban álruhát öltve kezdi üldözni a bűnözőket. Az álarcos igazságtevőt, aki a gazdag személyektől már egyébként is lopott értéktárgyakat rabol, Lois Lane újságcikkében a Zöld Íjásznak kereszteli el. Oliver csúcstechnológiájú felszerelést használ a bűnüldözésben, például íjával kísérleti fejjel felszerelt nyilakat lő ki, hangját pedig torzító berendezéssel manipulálja, hogy ne ismerjék fel. Oliver később romantikus jellegű kapcsolatba kerül az újságírónővel. Az Igazság (Justice) című epizódban Clark, Bart Allen, Arthur Curry és Victor Stone segítségével megsemmisíti Lex 33.1-es létesítményét, melyben Lex a meteorkövek által megfertőzött embereken kísérletezett. A létesítmény elpusztítása után Oliver és csapata újabb 33.1-es központok felkutatására indul, emiatt a közte és Lois közötti kapcsolat megromlik és végül szakítanak.

Miután a hetedik évad végén Clarknak nyoma vész miközben elpusztul a Magány Erődje, a fiatalembert Oliver kutatja fel és menti meg a nyolcadik évad első epizódjában. A mentést követően Oliver és csapat feloszlik, mivel attól tartanak, hogy titkos személyazonosságuk kitudódott. A Toxic című epizódban fény derül rá, hogy Olivert régen romantikus szálak fűzték Tess Mercer-hez, Lex Luthor saját maga által kijelölt utódjához, aki Lex eltűnése után átvette a LuthorCorp vezetését. Oliver úgy hiszi, hogy Lex nyomába bukkant a Bride című epizódban, és az is kiderül, hogy meg akarja ölni őt ha rátalál. Oliver azonban Lex helyett Lana Langot találja meg. A Requiem című epizódban Oliver átveszi a LuthorCorp vezetését, miután Tess eladja neki a vállalatot, mely során Lex megkísérli megölni őt. Oliver végül rátalál Lexre és Winslow Scott bombájával, mellyel Lex őt akarta megölni, felrobbantja Lexet és a gépeket, melyek életben tartották őt.

Al Gough nyilatkozata szerint Justin Hartley volt az alkotók első számú választása Oliver Queen, vagyis a Zöld Íjász szerepére. A szereplő bemutatásának célja az volt, hogy egy másfajta módot és nézőpontot mutasson be, hogy mit jelent hősnek lenni. Emellett a producerek azt is szerették volna, hogy az új szereplő Clark és Lois életére is egyaránt nagy hatással legyen. Tracy Bellomo író megfogalmazásában Oliver olyan ember, aki nem nagyon veszi komolyan saját magát, és szereti bolonddá tenni azokat, akik így is próbálják látni őt. Bellomo véleménye szerint az egyik oka annak, amiért a szereplő vonzódik Lois-hoz, valamint azrt, mert a nő kihívást jelent számára. Az alkotók Oliver Clarkkal való kapcsolatát úgy próbálták kialakítani, hogy Oliver "tágítsa Clark igencsak szűk látásmódját", és hogy megértesse Clarkkal, hogy a világ nem csak Smallville kisvárosát jelenti. Hartley a hatodik és hetedik évad folyamán, mint visszatérő vendégszereplő tűnt fel, és csak a nyolcadik évadban csatlakozott a Smallville állandó színészi gárdájához.

Oliver Queen a sorozat magyar változatában Pál Tamás hangján szólal meg.

KépKép

 

A mappában található képek előnézete Oliver Queen