Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Annette O'Toole játssza Martha Kentet, Jonathan feleségét és Clark nevelőanyját, aki férjével együtt próbálja bölcs tanácsokkal ellátni fogadott fiát, hogy hogy bánjon egyre növekvő emberfeletti erejével. A második évad folyamán Martha várandós lesz, köszönhetően Clark űrhajójának, amely a Járvány (Fever) című epizódban meggyógyítja a nő testét, aki így teherbe eshetett, melyre fizikai állapota miatt Clark örökbefogadásakor nem volt képes. A családi boldogsága azonban nem tart sokáig; az évad utolsó epizódjában Martha egy autóbaleset miatt elvetél. Szintén ebben az évadban, hogy segítse családja anyagi helyzetét, Marha asszisztensi állást vállal Lionel Luthor mellett, nem sokkal ezután, a Ki a tettes? című epizódban, tisztázatlan okok miatt fel is mond. A negyedik évadban átveszi a város helyi kávézójának, a Talonnak a vezetését, melyet egészen férjének az ötödik évadban bekövetkező haláláig folytat. Ezt követően a Sír (Tomb) című epizódban a kansasi kormányzó felkérésére elfogad egy szenátusi kinevezést. A kinevezés végül a szereplő távozásához vezet a sorozat hatodik évadának Prototípus (Prototype) című epizódjában, mikor munkája miatt Washingtonba kell költöznie.

Az az érzésem, hogy anya nélkül nőtt fel, legalábbis soha nem mutatták be az édesanyját. Ezért olyan fontos számára az anyaság, és hogy olyan mintaanya legyen, ahogyan az „a nagy könyvben” meg van írva.

– Annette O’Toole Martha Kent szülői hátteréről

Martha Kent szerepét először Cynthia Ettinger kapta meg, de a pilot epizód forgatás közben mindenki, köztük Ettinger is úgy vélte, hogy ő mégsem való a szerepre. O’Toole még a The Huntress című televíziós sorozaton dolgozott, mikor Ettinger jeleneteit forgatták. A The Huntress nagyjából abban az időben szűnt meg, mikor a Smallville alkotói elkezdték keresni Martha Kent új megszemélyesítőjét, így O’Toole számára adott volt a lehetőség, hogy csatlakozzon a sorozat színészi gárdájához. O’Toole-nak színészként nem ez volt az első találkozása a Superman-mítosszal, mivel már az 1983-as Superman III című filmben is feltűnt Lana Lang szerepében. O’Toole véleménye szerint a sorozat alkotói valaki idősebbet kerestek Martha szerepére, és mikor ő is szóba került a producerek megbeszélésén, mindenki egyetértett abban, hogy a szereplő milyen helyet töltsön be a sorozatban. A színésznő megítélése szerint Martha igen intelligens asszony, de sokszor el kell rejtenie ezt, hogy „megőrizze a békét”.

O’Toole úgy érezte, hogy az általa alakított szereplő elvesztegeti tehetségét és diplomáját, ezért az javasolta a producereknek, hogy Martha dolgozzon Lexnek a második évad során. Az alkotók beleegyeztek, de módosítottak az eredeti ötleten, így végül Martha Lionelnek kezdett dolgozni, és eközben a férfihoz való közelségét arra használta fel, hogy kiderítse, hogy Lionel mit tud fiáról és annak képességeiről. A színésznő némiképpen csalódott, mikor ez a történetszál hirtelen véget ért még ugyanazon évad folyamán, de abban reménykedett, hogy Martha titka, mely a Ryan című epizódban került szóba, az lesz, hogy a nő jelölteti magát a polgármesteri választáson. O’Toole meglátása szerint Marthának szüksége van valamilyen módra, hogy teret engedhessen intelligenciájának. Az ezt követő történet azonban, melyben Martha várandós lesz, O’Toole véleménye szerint olyan mértékben láncolta a farmhoz az általa alakított szereplőt, mellyel egyáltalán nem értett egyet. O’Toole szerette volna úgy alakítani az eseményeket, hogy a terhesség valójában csak a Clark űrhajója által kiváltott hamis tudati befolyása legyen, de az alkotók ragaszkodtak a valódi terhesség ötletéhez. A történet végül azzal végződött, hogy Marha elvetélt és elveszítette gyermekét. A negyedik évad kezdete előtt O’Toole ismét javaslatot tett a producereknek, hogy Martha dolgozzon Lexnek, mivel nagyon élvezte a sorozat azon pillanatain, mikor Lionel asszisztenseként dolgozott, mely jobban kihasználta a szereplő lehetőségeit, és ezt szerette volna a negyedik évadban feleleveníteni. Az alkotók elfogadták az ötletet és Marthának a Talonban adtak új munkát, melynek tulajdonosa Lex volt. O’Toole úgy érezte, hogy ezen keresztül a szereplő többet érintkezhet Clark életének fontos szereplőivel.

O’Toole kisználta a lehetőséget, mely akkor tárult fel előtte, mikor Jonathan elhnyt a sorozatban, bár szomorú volt, hogy egy barátja elhagyja a sorozatot. Azzal, hogy Martha szenátusi tag lett jóval komolyabb történetek bemutatására nyílt lehetőség az ötödik évad második felében, amit a színésznő igen fontosnak érzett, mivel addigra a sorozatban Clark is egyre komolyabb lett és elindult a felnőtté válás útján. O’Toole-nak erős érzelmek kifejezésére is alkalma nyílt Jonathan halála kapcsán. Al Gough véleménye szerint Jonathan halála hozzásegítette őket, hogy Martha okos és erős oldalát is bemutathassák, valamint Lionelhez fűződő kapcsolatát. Az alapgondolat az volt, hogy nyilvánvalóvá tegyék, hogy van valamiféle vonzalom Martha és Lionel között, de ezzel együtt azonban Martha soha nem menne bele egy romantikus jellegű kapcsolatba férfival, különösen azok után, amiket az a családjával tett.[44] O’Toole Martha vonzalmát Lionlhez egy veszélyes állat megfigyelésével hasonlította össze: Olyan vonzalom, amit egy gyönyörű és veszélyes állat irányt érez az ember. Az ember valahogy képtelen levenni róla a tekintetét, de ugyanakkor azt is érzi, hogy »Istenem, ez meg fog ölni«” – mondta O’Toole. A színésznő véleménye szerint Martha egyetlen célja az volt mikor egyre közelebb került Lionelhez, hogy megtudja mik a férfi tervei Clarkkal. Todd Slavkin író nyilatkozata szerint, mikor eljött az idő, hogy Martha is elhagyja a sorozatot, „csak el szerették volna egyszerűen küldeni”. Magyarázata szerint Marthával nem tehettek semmi hasonlón nagyot, mint John Schneider esetében, mivel a hatodik évad végére már olyan sok történetszál futott egymással párhuzamosan, hogy egyszerűen nem volt lehetőségük egy továbbit is beilleszteni közéjük. Mivel nem ölhették meg a szereplőt, úgy döntöttek helyet adnak neki az Egyesült Államok szenátusában; míg Clark emberfeletti erejével küzd az igazságért, addig anyja ugyanezt teszi a politika színterén.

Martha Kent a sorozat magyar változatában Zakariás Éva hangján szólal meg.