Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lionel Luthor egy kitalált szereplő a Smallville című amerikai televíziós sorozatban. Első megjelenése a Smallville első, Meteoreső című epizódjában volt, de az első évad során csak mint visszatérő szerepelő tűnt fel a sorozatban, állandó szereplője csak a második évadban lett. A szereplő állandó megszemélyesítője John Glover. A sorozatban Lionel Luthor Lex Luthor apja, és a LuthorCorp nevű vállalat vezetője. Lex Luthor apja eredetileg a Jerry Siegel által megalkotott Superman-képregények szereplőjeként szerepelt először 1961-ben, bár más néven. Lex apja már többször és több Supermanhez kötődő alkotásban is szerepelt, de a Smallville volt az első, ahol valóban fontos szerepet tölthetett be. A sorozat megalkotói, Alfred Gough és Miles Millar Lex apjának egy új megszemélyesülését hozták létre 2001-ben, hogy ezzel ellentétet teremtsenek meg a sorozat főszereplőjének, Clark Kentnek a szüleivel, Jonathan és Martha Kenttel szemben.

Lionel Luthor a sorozatban annak előrehaladtával jelentős változásokon megy keresztül melynek során Clark Kent legfőbb ellenségéből, aki mindenáron és minden eszközzel meg akarja tudni Clark titkának, végül a fiú szövetségese és védelmezője válik, aki saját életét is feláldozza, hogy megvédje Clark titkát Lextől. A történetben Lionel és fia között, akit gyengének néz állandóan új próbatételek elé állítja, igen feszült és viharos a viszony. Jonathan Kent halála után megpróbál gyengéd szándékkal annak özvegye, Martha felé közeledni, akit eközben segít annak politikai karrierjében is.

A Lionel által bejárt út, mely a sötétségből a fény felé vezetett, volt az egyik legnagyobb kihívás a sorozat írói számára, akik úgy érezték, hogy a szereplő végül nem érte találta meg az a helyet, melyet számára kerestek. Bár Lionel a történet folytatásában visszatért erkölcsileg vitatható eszközeihez, ezúttal mindezt Clark védelmében tette. Lionelt általában sötét szereplőként jellemzik, aki bármilyen eszközt képes felhasználni, ha az segíti céljai elérésében. Viszonyát fiával a 2002-es Pókember-filmben szereplő Norman Osborn és annak fia, Harry kapcsolatához is szokták hasonlítani.