Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lex Luthor egy kitalált szereplő a Smallville című amerikai televíziós sorozatban. Első megjelenése a sorozat első, Meteoreső című epizódjában volt. A szereplő állandó megszemélyesítője, Michael Rosenbaum, akit csak Lex gyermekkori megjelenései alkalmával helyettesítettek más színészek. Az eredetileg képregényszereplő Lex Luthort Jerry Siegel író és Joe Shuster rajzoló alkották meg 1940-ben Superman nevű képregényhősük egyik ellenfeleként, aki idővel annak legnagyobb ellensége lett. A szereplő televízióra való adaptációját Alfred Gough és Miles Millar készítette el 2001-ben, aki így ,ár harmadik alkalommal tűnt fel élőszereplős sorozatban a televíziók képernyőjén. A Gough és Millar által átdolgozott szereplő több, a Smallville-hez kapcsolódó irodalmi és egyéb műben is feltűnt, melyek azonban nem feltétlenül kötődnek szorosan a televíziós sorozat kitalált valóságához és cselekményéhez.

Gough és Millar sorozatában Lex Luthort, apja, Lionel Luthor küldi Smallville városába, hogy vegye át a LuthorCorp helyi üzemének a vezetését. A Smallville főhősével, Clark Kenttel akkor ismerkedett meg, mikor egy baleset során kocsijával egy folyóba zuhant, a fiú pedig mentette az életét. Lex és a farmerfiú Clark ezután hamar barátok lettek, melyet azonban a sorozat eelőrehaladtával egyre jobban beárnyékol Lex növekvő kíváncsisága és bizalmatlansága Clark iránt. Lex Lionellel való kapcsolata már a sorozat kezdetén igen feszült és ellenséges, mely végül apagyilkosságba torkollik.

A Smallville-ben látható Lex Luthort a sorozat alkotói kezdetben erkölcsileg bizonytalan szereplőként mutatják be, aki a jó és gonosz vékony határmezején egyensúlyoz. Lexet a kíváncsisága hajtja a hataloméhség felé, melynek révén Clark legveszélyesebb ellenségévé vált. A Lex Luthort alakító Michael Rosenbaum a szerepben való megjelenéséért többször volt jelöltje, illetve nyertese a Szaturnusz- és jelöltje a Teen Choice-díjnak.