Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


John Schneider játssza Jonathan Kentet, Martha férjét és Clark nevelőapját. A férfi kész bármilyen messzire elmenni, hogy megóvja fiáz; a sorozat második évadának nyitóepizódjában majdnem megöl egy riportert, aki nyilvánossságra akarja hozni fia titkát. Miután Clark elszökik otthonról, mivel azt hiszi, hogy nevelőszülei őt hibáztatják Martha vetéléséért, Jonathan alkut köt Jor-Ellel, Clark vér szerinti apjával, hogy haza tudja hozni a fiát, cserébe pedig engedi, hogy Jor-El beteljesíthesse a Clark számára kijelölt sorsot. A harmadik évad Aki látja a jövőt (Hereafter) című epizódjában kiderül, hogy az alku miatt Johnatan szíve súlyosan károsodott, mikor Jor-El felruházta őt Clark minden erejével. Az ötödik évad során a férfi úgy dönt, hogy indul a kansasi szenátorválasztáson Lex Luthor ellen. Az Elszámolás (Reckoning című epizódban Jonathan megnyeri a választást, de miután vitája tettlegességbe fajul Lionel Luthorral, akiről azt hiszi, hogy fel akarja fedni a világ előtt fia titkát, Jonathant halálos szívroham éri.

Schneider egyik legismertebb szerepe Bo Duke volt a Hazárd megye lordjai című sorozatban, ezért Millart és Gough-ot nagyon megragadta az ötlet, hogy John Schneider játssza Jonathan Kentet, hogy így a nézők egy ismerős arccal is találkozhassanak az új sorozatban. Gough véleménye szerint Schneider korábbi alakítása Bo Duke szerepében még hihetőbbé tette őt Jonathan Kent, a farmergazda megszemélyesítése során. Schneidert először nem igazán érdekelte a szerep, de a pilot epizód forgatókönyve felkeltette az érdeklődését a sorozat iránt, melyben lehetőséget látott, hogy visszahozza "a valódi szülő nevelés" képernyőre vitelét az amerikai televízióban. A színész részben úgy tekintett Jonathan Kentre, mint akinek szerepében lecserélheti a televíziós sorozatokban túlnyomóan elterjedt "fajankó" apafigurákat. Emellett úgy érezte, hogy Jonathan képes biztosítani a sorozat földhözragadtságát is a szereplő életének nagy részét kitevő, a gazdaságban végzett mindennapos tevékenységeinek bemutatásával a nézők számára.

John Schneider megítélése szerint az általa alakított szereplő "kész lenne börtönbe menni, vagy még annál is többet magára vállalni fiáért". A színész heves és lobbanékony természetű férfiként jellemezte Jonathan Kenttet, ami a család védelemzője-szerepköréből ered. Schneider véleménye szerint a második évad Ki a tette? (Suspect) című epizódjának eseménye, melyben a férfit letartóztatják, miközben Clark titkát próbálja védeni, jól példázza annak jellemének lényegét és bemutatja, hogy "Jonathan az életében az a személy, akinek a jólétével a legkevésbé törődik, az maga Jonathan". A színész elárulta, hogy a forgatások során neki és a feleségét alakító Annette O'Toole-nak, gyakran a sorozat alkotóinak "körmére kellett nézniük", hogy azok ne tereljék Martha, Jonathan és Clark viszonyát helytelen mederbe, vagy ábrázolják azt előnytelen helyzetben. Ilyen volt például az olyan szituációk elkerülése, melyben a szülők tehetetlenek lettek volna "a kamasz fiúk veleszületett intelligenciája" nélkül.

Tom Welling, a Clarkot alakító színész véleménye szerint Jonathant Jor-Ellel kötött alkuja, melyt a harmadik évad elején kötött, ébresztette rá, hogy nem lesz mindig ott a családja mellett, hogy megvédje Clarkot. Ennek az alkunak az utóhatására hajlandó Jonathan több döntési szabadságot adni Clarknak, hogy megtanuljon bízni saját képességeiben és képes legyen megállnia a saját lábán, hogy egyszer elhagyhassa a családi fészket. Schneider ezzel kapcsolatban a harmadik évad utolsó előtti Cserbenhagyva (Forsaken) című epizódját emelte ki, melyben Jonathan beismeri, hogy már nem bízik saját ösztöneiben, és hogy itt az ideje, hogy Clarkra bízz a döntés jogát. A színész Jonathan beismerését, hogy nem tévedhetetlen, és ezzel együtt a fia iránt kifejezett bizalmát a családon belüli kapcsolatviszony fejlődésének tekinti.

A harmadik évad során Jonathannak súlyos szívpanaszaival is szembe kell néznie. Schneider véleménye szerint a kezelések és kúrák, melyeken az általa alakított keresztülment hasztalanok voltak, mivel az a szívroham, amit Jonathan az Aki látja a jövőt című epizódban elszenvedvalójában Jor-El figyelmeztetése volt, mellyel megpróbálta felkelteni a férfi figyelmét. A szívpanaszok nem voltak új elemei a szereplőnek, mivel azok már Richard Donner 1978-as Superman című filmben, melyben Glenn Ford alakította Jonathan Kentet, és a képregénysorozatban is felbukkantak. Ezektől eltérően azonban a Smallville-ben az alkotók a betegséget a Jonathan és Jor-El közötti alku részeként jelenítették meg. Jonathan Kent halálát Schneider „jelentéssel teljes” halálnak nevezte és a John Wayne által alakított Wil Andersen halálához hasonlított az 1972-es Cowboyok című filmben.

Jonathan Kent a sorozat magyar változatának első és harmadik évada között Galambos Péter, a negyedik évadban és az ötödik egy részében Selmeczi Roland, valamint az ötödik évad további epizódjaiban Varga Gábor hangján szólal meg.